Wiosna w pełni, więc czas na grillowanie w końcu się rozpoczął.
Jedzenie z grilla nie tylko jest pyszne ale zdrowe.

Dzieci uwielbiają spędzać czas na świeżym powietrzu,
bardzo­­­­ chętnie sięgają po dania przygotowane na ruszcie

zajęcia otwarte kaczuszki001

Potrawy z grilla można podawać już od  3 roku życia.
Powinniśmy skupić  się na rybach, warzywach i owocach,
które są podstawą dziecięcego menu podczas grillowania, a nie na tłustych kiełbasach.

Zaletą grillowanych mięs jest to, że nie dodajemy do nich tłuszczu,
a dodatkowo pozbawiamy mięso tłuszczu i kalorii poprzez jego wytapianie.

 Mięso czy warzywa pieczemy krótko,
dlatego pozostaje w nich więcej składników odżywczych, wrażliwych na temperaturę.

Warto pamiętać o kilku sprawach,
nim podamy dziecku coś przygotowanego z grilla
:

  • Zawsze starannie myj ruszt
  • Używaj brykiety z węgla drzewnego
  • Produkty na ruszt powinny być świeże, a nie z mrożonek
  • Do smaku można użyć ziół, mniej soli
  • Tłuste potrawy kładź na tackach
  • Zastąp pieczywo warzywami

Na ruszt najbardziej nadają się warzywa takie jak:
cukinia, bakłażan, pieczarki, papryka, cebula
, kukurydza

zajęcia otwarte kaczuszki003

Owoce grillowane to nie tylko pomysł na deser,
ale i pyszną przekąskę która z pewnością
przypadnie do gustu małym i dużym amatorom grilla.
Najbardziej nadają się: winogrona, jabłka, gruszki, kiwi, banany, ananasy

zajęcia otwarte kaczuszki002

Dzieci przepadają za przygotowywaniem i jedzeniem szaszłyków. 
Będzie to wspaniała okazja do przemycenia witamin i  wspólnej zabawy. 

 

A teraz zapraszam do ciekawych pomysłów na pyszne dania z ryby i mięsa:

Grillowana ryba
Najlepszym wyborem na grilla są ryby o zwartej strukturze np. łosoś lub pstrąg.
Aby były smaczne porządnie skrop je sokiem z cytryny,
a do środka dodaj cały pęczek świeżych przypraw (koperek, natka pietruszki).

Następnie umieść filet w folii aluminiowej i połóż na jego wierzchu plasterki cytryny.
Niech w takiej postaci poleży w lodówce całą noc.
Przed umieszczeniem go na grillu przedziuraw folię widelcem
- dzięki temu ewentualny tłuszcz i woda będą mogły swobodnie wyciekać

zajęcia otwarte kaczuszki001

 

Do pieczenia na ruszcie nadaje się filet z kurczaka, którego lubi każdy przedszkolak

Grillowana pierś z kurczaka

Potrzebna będzie pierś z kurczaka ok 400 g. , oliwa z oliwek ok 4 łyżeczek, czosnek 2 ząbki, sok z połowy cytryny, sól, pieprz.

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek,
sok z cytryny dodaj sól, pieprz.
Do marynaty wkładamy mięso i obtaczamy je dokładnie z każdej strony.
Całość umieszczamy w lodówce na ok 2 godziny, aby smaki się przeszły.
Po upływie czasu kładziemy pierś na rozgrzany ruszt i pieczemy po kilka minut z każdej strony

zajęcia otwarte kaczuszki005

 

Do dań z grilla nie ma  jak sałatka! Może być lekka, warzywna albo bardziej sycąca.

Sałatka grecka z serem feta i sałatą lodową

Składniki: pół główki sałaty lodowej, dwa pomidory, pół czerwonej papryki,
pół zielonego długiego ogórka, 3 łyżki zielonych lub czarnych oliwek, 85 g, sera feta, pół cebuli, sos.

Sałatę kroimy w  mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
Ogórka, pomidora, cebulę, ser i paprykę kroimy w kostkę, wkładamy do naczynia, wrzucamy oliwki.
Przygotowujemy sos: oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny,
dodajemy oregano, czosnek, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatę łączymy z kilkoma łyżkami sosu i od razu podajemy

zajęcia otwarte kaczuszki004

 

Coś słodkiego na deser…

 Dla fanów słodkich przekąsek, można przygotować banana, którego nacinamy
i do środka wkładamy czekoladę deserową.
Całość zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na ruszcie.

Już po kilkunastu minutach, czekolada, którą położyliśmy na owocu,
pod wpływem skumulowanego ciepła zacznie się roztapiać
– i mamy gotowy pyszny deser dla każdego małego fana czekolady

zajęcia otwarte kaczuszki004

Smacznego :)

 Joanna Kaca