Zdrowie to oprócz aktywności fizycznej również odpowiednia dieta.

Nic tak dobrze nie wpływa na zdrowie naszych pociech niż odpowiednio zbilansowane posiłki, zawierające mnóstwo witamin i składników odżywczych.

 


    Zgadzam się z rodzicami, że maluchy często bardzo trudno namówić jest na smakowanie nowych potraw. Nie lubią jeść nowych, nieznanych rzeczy, grymaszą przy owocach i warzywach i posiłek z bardzo miłego elementu dnia staje się koszmarem.


    Dzieci od najmłodszych lat należy zaznajamiać z jak największą ilością smaków, podawać owoce i warzywa w różnych atrakcyjnych formach i – co jest chyba najważniejsze - samemu świecić przykładem. Rodzic, który mówi dziecku, że owoce są zdrowe a sam na podwieczorek zjada paczkę chipsów na pewno nie jest przekonujący. Dzieci trzeba zarazić miłością do zdrowego żywienia, do eksperymentów kulinarnych, do próbowania i smakowania. Warto pokazać naszym szkrabom, że czasami z niezbyt atrakcyjnego warzywa czy owocu można wyczarować smaczne danie.
    Lato to doskonały czas pachnący mnóstwem świeżych owoców i warzyw. Z półek sklepowych swoją czerwienią i zapachem kuszą nas soczyste truskawki, słodkie maliny, gaszący pragnienie arbuz i wiele innych smakowitości. Wracając ze spaceru nie mogłam oprzeć się pokusie i kupiłam aż 3 kilo truskawek.

 

Zabieram się więc zaraz do robienia koktajlu truskawkowego
i Państwa również do tego namawiam.
Oto przepis (nawet zapracowani znajdą czas, gdyż zajmuje to dokładnie kilka minut):

Potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500g truskawek
  • pół litra jogurtu naturalnego, mleka krowiego lub sojowego, maślanki lub kefiru (co kto woli)
  • 1 – 2 łyżki cukru białego, trzcinowego, miodu lub syropu z agawy

A teraz zabieramy się do pracy:
truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy zielonych szypułek
wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujmy na wysokich obrotach
rozlewamy do szklanek
I oto efekt.



Prawda, że wygląda smakowicie? Na pewno na taki koktajl skusi się niejedno dziecko.
  

 Jeżeli ktoś ma więcej czasu może upiec biszkopt z truskawkami i jogurtem. Jest to doskonałe ciasto na lato. Mięciutki biszkopt, delikatna i nie za słodka masa jogurtowa przygotowana z naturalnego i greckiego jogurtu z dodatkiem cukru pudru i mleka a na wierzchu przepyszne truskawki to alternatywa dla słodkich, gotowych deserów, które podajemy naszym dzieciom. Składniki i sposób przygotowania podaję poniżej.

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 1/3 drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

MASA JOGURTOWA

  • 390 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 390 g jogurtu naturalnego typ grecki
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 40 g żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g truskawek

Trochę trwało to pieczenie ale warto było.

Efekt końcowy na pewno zachęci niejednego niejadka.


 A po takich pysznościach warto zaprosić własne dziecko do ruchu na świeżym powietrzu.
    Życzę smacznego i aktywnego dnia.

 

Opracowała: mgr Katarzyna Andrychowska